Riječki tim će “yugom” za 45 dana proći kroz 27 zemalja

Krenula je i crowdfunding kampanja na siteu Indiegogo. Priča je jednostavna. Pročitate tekstić i pogledajte listu kul stvarčica s desne strane koje smo pripremili za vas. Zapne li vam za oko štogod zanimljivo – spit that money out – a mi vama nosimo darove – suvenire kao što su pustinjski pijesak ili pak pustinjske ruže.

Vazno-je-stici-i-vratiti-se-Rijecki-tim-ce-yugom-u-45-dana-proci-kroz-27-zemalja_ca_large

Prije nekih dva mjeseca donijeli smo priču o dvojici mladih riječkih entuzijasta što su s humanitarnim ciljem odlučili postati dijelom auto rallyja za drugačije, Mongol Rallyjem, natjecanjem koje se provodi svako ljeto od 2004. godine dosad i godišnje okuplja više od 250 timova iz svih dijelova svijeta. Da podsjetimo, dvije su polazne točke. Jedne godine London, druge Prag, a odredište je Ulan Ude u Rusiji. Svaki tim za sebe bira rutu kojom će se kretati.

Tko je tko u Alan Ford Teamu?

Na put dug da duži uvijek može, ali i ne mora biti kreću R2D2, Alan Ford, Sir Oliver i Bob Rock. Onaj koji ostaje i čeka da bi pandžicama radio »frit-frit« je pernati Broj Jedan. Zamolivši Filipa Jakovca da ukratko opiše posadu bolida, a i sam bolid dobili smo ovo što slijedi u nastavku i dobro se nasmijali.

R2D2 (Yugo Koral 55)

Premda se svojim imenom nikako ne uklapa u pozadinu Alan Ford svijeta, svojim karakteristikama, poviješću i reputacijom je najogledniji predstavnik »vrlina i mana« svih likova koji se mogu pronaći u stripu. Priča se po svijetu da on i nije najpouzdaniji partner na cesti. Pa za sve koji tako mislite, znajte da mi pretežno nećemo ni putovati po cesti. Hvala Bogu da se s Yugom ne bi usudili do, ne znam, Londona… Ali do Mongolije? Eeee, to je već njegova branša. Kad njegove priče slušate čini se da je taj prešao sve ljudske ere. Mi smo se sažalili nad njim i shvatili da je njemu uistinu mjesto po šumama i gorama jer tamo ne bruji nego prede.. A gdje još ima šuma i gora nego po azijskim zabitima? Evo široko ti polje druže! Jugo je satira i tragikomedija u jednom. Ali on je duša naše priče. Mi smatramo da je ekipa prolazna, a Jugo je vječan. Uz to je i sladak, jednostavan i pristojan momak. Kao R2D2. Zato je dobio to ime. Ne cjepidlačite. Broj 1 bi se sigurno složio.

BROJ JEDAN (galeb Živko)

Živko je faca, piše Novi list! On je lajt motiv cijele priče. Legenda kaže da je Živko jednom dobio viziju. Odlučio je da mu se više ne da letjeti i kopat po smeću kao svakom normalnom galebu pa shvatio da ima veći cilj u životu. Pozdravio se s prijateljima i kolegama, slomio si krilo i čekao kod »Zajca« prvog naivca da se smiluje nad njim. Misleći da se pored kazališta okuplja kulturna i uglađena svjetina, mudro se smjestio na ogradu i čekao. Plan mu je skoro propao kad je naišao na Sir Olivera koji se uputio u obližnji pub da strusi pivu prije počinka. No taj uglađeni gospodin bez para ga je jedini od te »kulturne« svjetine pogledao i shvatio da će biti korisniji njemu nego trbusima gladnih mačaka. Ishod naknadnih događaja je jasan, a Živko je zauzeo poziciju Broja 1. I sliči mu. Glavni je u azilu kod gospođe Škarice – već prvi dan je postrojio sve članove kluba azilanata u vrstu i objasnio kako će od sad stvari teći. Nakon šamaranja par jastrebova i psa čuvara, zauzeo je najviši panj i od tamo samo naređuje svima bez da išta sam radi. Eto… I mi crnčimo za njega i naša prva misija je doći do Mongolije s luksuzom i komocijom u glavama kao misaonim imenicama. »Tako će se bolje pročuti za vaš cilj, dečki, vjerujte mi!«, reče Živko. Nda… Vjerujemo.

ALAN FORD (Marino Rempešić)

Znate ono kad upoznate nekoga toliko dobrog da pomislite – Bože ovo je najnaivnija osoba na cijelom svijetu? To je Marin. Zapravo izuzetno inteligentan lik kojeg zanima sve ono na što prosječan čovjek odmahne rukom i pomisli – ma…, koga briga, a Marin traži li ga traži odgovore na pitanja kao što su tko smo mi, zašto smo tu, u čemu je smisao života… Na prvu se čini da mu možete prodati sve, ali taj lijepi, dovitljivi dečko nespremne vas dočeka već na prvom uglu. Nema bolje osobe za ovaj put i nošenje imena glavnog strip junaka. Inače, Marin je student treće godine Znanosti o moru na pulskom fakultetu i stažist u Domu zdravlja PGŽ. Fluentan u engleskom i hrvatskom, smirena je i opuštena duša koja puno vremena provodi u prirodi.

BOB ROCK (Aleksandar Puača)

Alex je samo jednog dana, dan prije slanja putovnica za izradu viza, navratio na sastanak Marina i Filipa i rekao – stari, meni se ovo sviđa, idem i ja! Tek nakon toga je pitao gdje točno idemo, s čim, kako, kada, zašto i za ostale detalje. Kad netko tako naslijepo odluči napravit nešto na što se 99 posto modernog svijeta ne bi odlučilo ni za 99 godina, nesumnjivo vam dođe da se pitate je li ovaj tolika legenda ili toliki luđak. Pa… Može mix jednog i drugog? Prodano! E, a zašto Bob? Pa ne znamo. Nije namrgođen, dapače suprotno je. Nije ni nizak. Nije zajedljiv, ali kaže da voli imati svoj prostor i vrijeme za sebe. Kao Bob. Pa hajde… Inače, magistar geografije. Nezaustavljivi pustolov željan avanture, novih spoznaja i većih izazova aktivno teži novim, još prašnijim i neprohodnijim putevima i granicama koje može srušiti.

SIR OLIVER (Filip Jakovac)

Toga kobnoga dana dok je lutao gradom, korakom i kretnjama koje odaju dojam uglađenog i finog gospodina (kao to njemu i priliči) koji nevino traži pozanike da plate sok, Jakey je nabasao na ptičje mladunče ozlijeđenog krila koje klikće u pomoć. Odmah mu je ponudio ruku, ali galeb je shvatio da mu se ta ruka ne sviđa i brzo je pohitao na drugu stranu ceste. Očito je imao neke druge predodžbe o svom budućem sponzoru, a ruka na kojoj se ne cakli ništa osim noktiju nije mu ulijevala povjerenje za ispunjenje svoje vizije. Uslijedila je drama trčanja i skakanja koja je završila (ne)sretno po galeba. Dobio je ime Živko i novi dom u Zaprešiću kod dobre duše, gđe. Škarice. Živko je shvatio da je naišao na pravog čovjeka s kojim može podijeliti viziju. Pardon, delegirati. Uvidio je da može iskoristiti Sir Olivera i njegovu avanturističku prirodu na najbolji mogući način i tako nastaje misija broj 1 – oformi prvi azil za ptice u Hrvatskoj. Inače: Filip je student pete godine Pravnog fakulteta u Splitu. Živi u Rijeci. Po karakteru društvena i komunikativna osoba s izraženim diplomatskim vještinama. Iskusan u vođenju timova. Nešto teže vodi sebe (op.a.).

Uvjeti su jednostavni – može se natjecati automobilom ili motociklom. Za auto vrijedi pravilo »što starije i neadekvatnije – to bolje«. Potom, sudionici rallyja putujući ka odredištu ne smiju koristiti auto-ceste, te da bi se odužili majci prirodi i dali nešto zauzvrat moraju uplatiti 1.000 funti za dobrotvorne svrhe. Također, sama kotizacija za sudjelovanje u utrci iznosi 650 funti po timu. Upravo zbog utrkivanja neadekvatnim vozilima koju većina ljudi ne bi koristila za kretanje izvan grada, da ne spominjemo na drugi kraj svijeta, prihvaćeno geslo Mongol Rally utrke je »Nije važno stići prvi. Važno je stići!« Na taj način timovi ne žure na odredište i cilj im je proživjeti rutu punim plućima i obići što više destinacija. Riječani su put koji ih vodi kroz 27 zemalja odlučili prijeći u Yugu, a humanitarni dio avanture »odraditi« tako da će novce donirati jedinom hrvatskom utočištu za ptice, onom zaprešićkom što ga vodi 84-godišnja Ana Škarica. Onom u kojeg su smjestili galeba Živka, ranjenu pticu koju su krajem lanjske godine našli slomljenog krila kraj riječkog kazališta pa spasili od sigurne smrti.

Skandalozni obrat
Što ima novo u timu, odnosno do koje su faze stigle pripreme za put dug »previše kilometara« upitali smo Živkovog spasioca, Filipa Jakovca koji je uz Ivana Marina začetnik ovog humanitarnog poduhvata na četiri kotača. Upitali i ostali »paf« jer novosti je više nego u bilo kojoj informativnoj emisiji hrvatskih televizijskih kuća, a i skandala, bogme. U skladu s duhom vremena krećemo od skandala i priopćavamo skandaloznu vijest – Ivan Marin, prvi potpredsjednik Alan Ford Tima dao je ostavku i to dobrovoljnu, a predsjednik AFT-a ga je preko noći zamijenio s druga dva člana. Tako je izbjegnuta kriza vlasti u Timu, a bogme i raspisivanje novih izbora. Šalu na stranu. Ivan Marin uistinu neće na rally, no ne radi sukoba interesa ili pak neslaganja s predsjednikom već zbog neodgodivih radnih obaveza.

– A da, netko mora i raditi. Ivan ostaje naša logistička i svekolika potpora u Rijeci, a u Alan Ford Team ulaze Marino Rampešić i Aleksandar Puača. I to je sad to, izmjena i promijena više nema jer su odaslani zahtjevi za vize, izvjestio nas je Filip Jakovac.

Dakle, zakotrljalo se. Doznajemo da je prva viza, ona za prolazak kroz Turkmenistan već ishodovana i to zahvaljujući pomoći agencije za vize Dimigra. Prva je to od sedam koje se čekaju. Potom, u Rijeku je iz Zagreba stigao i On – Yugo Koral 55, kotrljajući dom riječkih avanturista puna dva mjeseca.

– Jeee, uspjeli smo ga nabaviti! Yugo se trenutno nalazi na »rehabilitaciji«, u dvorištu Alfa auto servisa u Žegotima kraj Kastva. Pod budnim je okom majstora nad majstorima Darka Matoša i čeka »facelifting«.

Na tečaju čakavskog
Yugo je kajkavac, no u Žegotima će vrlo brzo progovoriti čakavicom, kaže Filip i dodaje kako je »jugić« prije nego li je dospio u ruke AF Tima, živio u Velikoj Gorici i imao samo jednog vlasnika. Kako je unatoč vremešnosti kao mladić kojeg samo treba malo »pogurati« da prodiše punim plućima neće mu teško pasti svi ti silni zahvati i promijene što mu ih Alanfordovci pripremaju. Zanimljiv je bio i njegov put iz Zagreba do Rijeke.

– Bila je to avantura i pol. Možete si misliti kako to izgleda kad sjedneš u auto koji je »hibernirao« zadnje tri godine,koji je naučio na nježnu penzionersku ruku i koji na stražnjem staklu ima više otisaka dlanova nego li najpoznatija starleta na stražnjici. Usred Zagrebaje zakihao i stao, nakon čega su zatrubili Zagrepčanci, a mi krenuli u reanimaciju. Nakon očišćenih svjećica i još pokojeg sitnog zahvata R2D2 pojurio je ka Rijeci s nevjerojatnih 70 kilometara na sat. Bez problema je pretekao dva si brata po vrsti, što zapravo i nije nekakvo čudo jer se i da smo htjeli nismo uspjeli zaustaviti. Hm, kočnice – da. Jedva smo stali kraj Dobre i bioje to naš prvi zajednički piknik. Uglavnom, bez većih smo problema došli kući, pripovijeda Filip.

Zanimalo nas je u kojoj fazi je njihovo punjenje novčanika, odnosno potraga za sponzorima na što je Filip slegnuo ramenima i rekao – bit će, bit će, a koliko, nije važno. Protegnut ćemo se koliko se budemo mogli protegnuti. Uglavnom osim medijskog pokroviteljstva Novog lista i portala Rijeka danas, avanturu Riječana potpomažu i Alfa Auto servis, Autokaroserija Filčić, Innovatioanads, Liber, Tia, SDR… Veliku pomoć u savjetima i kontaktima dao im je i legendarni riječki vozač Darko Rafaj.

Lista »perkova« na Indiegogu
Ipak, svjesni da će ih put od Rijeke do Praga, pa dalje ka Ulan Udeu voditi kroz niz zemalja, a povratak kući taj će niz znatno povećati Alanfordovci su mislili i smislili zanimljiv način kojim su odlučili podebljati konto. Na svoju stranicu www.alanfordadventures.com stavili su proglas sljedećeg sadržaja: »Razmišljajući kako ostvariti dodatne prihode za naš put i pernate prijatelje sjetili smo se mudrog rješenja. Unatoč našim hvale vrijednim sponzorima zašto ne bi dali priliku i svim građanima da pomognu našem timu i nešto dobiju zauzvrat. I tako je krenula crowdfunding kampanja na siteu Indiegogo. Priča je prosto jednostavna da ne može biti prostija. Pročitate tekstić i pogledajte listu kul stvarčica s desne strane koje smo pripremili za vas. Zapne li vam za oko štogod zanimljivo – spit that money out – a mi vama nosimo darove. Ako imate neki novi prijedlog za nečime što bi htjeli vidjeti na našoj listi »perkova«, a realan je i izvodiv, govorite sada ili šutite zauvijek! Živjeli dragi naši i navali narode!«

– Da, mislimo da ovo može upaliti, a i fora je. Ako ništa drugo, bar se dobro zabavljamo, prokomentirao je proglas Filip i dodao kako im za putovanje treba još štošta. Odlučili smo pomoći pa nabrajamo – boje i netko tko bi im besplatno ofarbao Yuga, filter ulja, ztaka i goriva, metalne dugačke žice, natezači ili gurtne, dvije rezervne gume, dizalica, zračnice za gume, set za krpanje guma, kanistar za vodu, amortizeri, kočnice, kvačilo, ducktape, antifriz, metalni nosači za auto, metalna ploča za podvozje, GroPop i dash kamere, dobar fotoaparat, 12V auto punjač, sound sistem, USB stickovi, hard disk, karte zemalja kroz koje prolaze (Češka, Slovačka, Mađarska, Srbija, Bugarska, Turska, Gruzija, Azerbajdžan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kina, Mongolija, Rusija, Kazahstan, Estonija, Latvija, Litva, Bjelorusija, Ukrajina, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Hrvatska), GPS…

I želeći razriješiti dilemu, na kraju pitamo tko je vođa puta, na što će Filip pod odmah:

– Pa valjda Yugo. On je najstariji!

O pripremama čudnovate trojke i njihovog čudnovatog prijevoznog sredstva još u nekom od sljedećih brojeva, a gdje su i jesu li na pravom putu saznat ćemo iz njihovih javljanja kad se otisnu u nepoznato.

Source: www.novilist.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.